Hur är det att vara mäklare på Fastighetsbyrån?

Hur är det att jobba som mäklare på Sveriges största mäklarföretag? Stämning, karriärmöjligheter och framtidsutsikter.... Fabrik, plantskola och bankstyrt? Lyssna på när Anna Johansson, mäklare och partner i Vasastan, Erik Laggar, mäklare och partner i Vallentuna, och Ulf Häger, rekryteringsansvarig på huvudkontoret, svarar på frågor och bemöter myter.


Möt våra medarbetare

Hur träffar man fler kunder genom att jobba smartare? Fråga Natalie.

Natalie Strand Fastighetsmäklare

Hur lyckas man som mäklare? Fråga Sebastian.

Sebastian Arnell Fastighetsmäklare

Hur gör man karriär på Fastighetsbyrån? Fråga Kerstin.

Kerstin Bergström Franchisetagare

Hur tar man nästa steg som mäklare? Fråga Erik.

Erik Andersson Partner

Hur lyckas man som ny mäklare? Fråga Richard.

Richard Petersson Fastighetsmäklare

Hur träffar man fler kunder genom att jobba smartare? Fråga Nathalie.

Natalie Strand Fastighetsmäklare

Redan från start kände Natalie att mäklaryrket var perfekt för henne, men det var när hon flyttade till Fastighetsbyrån och specialiserade sig på Kungsholmen som det stora lyftet kom. ”På min förra arbetsplats hade jag flera områden. Först var jag lite nervös vid tanken på att bytet till Fastighetsbyrån skulle innebära att bara ha ett. Skulle det innebära hälften så många affärer? Men det visade snart att det var precis tvärtom”, säger Natalie.

Det tog inte lång tid för Natalie att komma till rätta på Kungsholmen. Hon gjorde sin första affär redan efter fyra dagar. ”På mitt förra jobb kom jag aldrig över 2 miljoner i omsättning, men det gjorde jag redan första året på Fastighetsbyrån.” Natalie är övertygad om att just specialiseringen på Kungsholmen har varit väldigt viktigt för hennes framgång. ”Med min kunskap om området gör jag ett bättre intryck hos både säljare och köpare. Jag har en annan trovärdighet och tyngd som gör att jag tar hem fler affärer. Säljarna märker att jag har koll på hur förskolorna är, var bussarna går och hur länge mataffären har öppet.” Ur ett långsiktigt perspektiv tror Natalie att det är bra att fokusera på ett område. ”På det här sättet får jag stora möjligheter att bygga upp ett kvalitativt nätverk. Visst, jag jobbar för Fastighetsbyrån men tänker också på mitt eget varumärke.

För att lyckas som mäklare behöver du ett bra kontaktnät och få rekommendationer. Jobbar man på ett mindre område går det så mycket fortare att bli igenkänd.”

Natalie har också upptäckt att hon inte bara tjänar mer pengar nu, utan att hon också jobbar mindre för dem. ”Innan jobbade jag alla dagar i veckan, men nu har jag insett att det var för att jag la tid på fel saker. Hos Fastighetsbyrån får jag dels en helt annan hjälp med administration och annat som tar tid, men det mindre området gör också att jag kan träffa fler kunder under en dag. I princip så kan jag vara var som helst på Kungsholmen inom 15 minuter”, säger Natalie.

Hur lyckas man som mäklare? Fråga Sebastian.

Sebastian Arnell Fastighetsmäklare

Mäklarjobbet beskrivs ofta som väldigt tufft, med många, långa arbetsdagar. Men det blir lättare. Det vet Sebastian Arnell som jobbat som mäklare på Fastighetsbyrån sedan 2008. ”Jag hade själv ett riktigt tufft halvår när jag började.

Mitt råd till den som är ny är att fokusera på sig själv och sina mål. Ha tålamod och försök tänka långsiktigt." Just långsiktigheten är något som Sebastian gärna återkommer till. Han såg på sin första tid som en övningsperiod där han la grunden för en lång karriär. "Åk på så många besök som möjligt, oavsett om det är skarpt läge eller mer chansartat. Se varje besök som ett tillfälle att öva. I början handlar det väldigt mycket om att komma ut och träffa kunder."

Att lyckas som mäklare innebär inte bara att komma igång och tjäna pengar, utan också om att hitta en bra balans mellan jobb och fritid. "Tänk på att karriären är lång och du ska orka hela vägen. I perioder har man väldigt mycket att göra, särskilt i början, men vi kan nog alla bli bättre på att verkligen vila och samla energi när det är lugnare." Det tog inte lång tid för Sebastian att upptäcka värdet av att bli rekommenderad. Nu behöver han inte slita lika hårt för varje kund längre. Han har haft stor hjälp av Fastighetsbyråns starka varumärke, men betonar hur viktigt det är att jobba systematiskt. "Jag är noga med återkoppling till mina kunder. Håll hela tiden både säljare och köpare informerade om läget. Tänk på vad som skulle vara viktigt för dig själv om du var i deras situation." På frågan om Sebastian skulle välja ett enda råd till nya mäklare kommer svaret snabbt: "Återkoppling. Det är det absolut viktigaste för att få nöjda kunder som i sin tur leder till rekommendationer."

Hur gör man karriär på Fastighetsbyrån? Fråga Kerstin.

Kerstin Bergström Franchisetagare

Kerstin blev färdig mäklare 2006 och började jobba på Fastighetsbyrån direkt. Sju år senare slutförde hon sin franchisetagar- utbildning och driver idag sitt eget kontor. ”Jag var rätt bra som mäklare, sålde mest på kontoret och ville vidare i karriären. Samtidigt ville jag stanna på Fastighetsbyrån. Så beslutet att bli franchisetagare kom ganska naturligt”, säger Kerstin.

Ett viktigt skäl till att Kerstin sökte sig till Fastighetsbyrån från första början var att hon upplevde det som en trygg arbetsgivare. Den bilden tycker hon stämmer fortfarande, men mycket annat har förändrats. ”Nu vågar vi satsa och prova nya saker på ett helt annat sätt än för tio år sedan. Vi utnyttjar vår storlek, driver marknaden och skapar trender istället för att följa dem”. Möjligheten att hela tiden utvecklas har varit central för Kerstin och hennes val av arbetsplats.

”Franchisetagar-utbildningen blev ett sätt för mig att komma vidare i karriären utan att byta jobb. Jag hade ärligt talat tänkt byta kedja annars”, säger Kerstin. I det nya livet som franchisetagare känner hon ett stort stöd från huvudkontoret. ”Jag har mycket hjälp av dem, oavsett om det gäller utveckling av teknik och IT eller reklamkampanjer. Den grunden gör att jag kan lägga energin på det jag är bra på – att utveckla kontoret och mäklarna som jobbar där”. Som många andra mäklare funderar Kerstin mycket på balansen mellan karriär och fritid. Hon tror att det är lättare att hitta den här balansen hos Fastighetsbyrån än på många andra ställen i branschen.

”Jag skulle säga att Fastighetsbyrån, både med hjälp av strukturen och varumärket, har gett mig möjligheten att jobba smartare. Jag får in fler affärer och tjänar mer pengar, men behöver inte slita ut mig totalt. Många mäklare jobbar hårt i några år men sedan orkar de inte mer. Så funkar det inte hos Fastighetsbyrån. Här är alla intresserade av att jag ska ha en lång karriär”.

Hur tar man nästa steg som mäklare? Fråga Erik.

Erik Andersson Partner

Erik Andersson började på Fastighetsbyrån Östermalm 2010. När han 2016 fick förfrågan att tillsammans med en kollega öppna ett nytt kontor i Norra Djurgårdsstaden tvekade han aldrig. ”Mitt mål har alltid varit delägare; att vara med och starta och driva kontor. Samtidigt kände jag mig inte redo för att bli franchisetagare fullt ut. Jag ville fortsätta fokusera på att mäkla – med målet inställt på en franchisetagarroll längre fram.”

Lösningen blev partnerskap, ett nytt koncept på Fastighetsbyrån. Du investerar i företaget och medverkar till att utveckla verksamheten, men har inte samma ansvar som en franchisetagare.

”För mig är det en ideal lösning”, säger Erik. ”Jag hade känt en tid att jag ville ta nästa kliv i karriären. Fram tills nu har det naturliga steget mellan mäklare och franchisetagare saknats. Partnerskap fyller den platsen perfekt.”

Erik gick Fastighetsbyråns utbildning ” Traineeprogrammet för blivande franchisetagare”. Kombinationen av den ettåriga kursen och partnerrollen förbereder honom för en framtid som franchisetagare.

”Med partnerupplägget visar Fastighetsbyrån att de tror på mig och jag visar att jag vill fortsätta vara en del av Sveriges största mäklare”, säger Erik. Vill du veta mer om hur det är att jobba som fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån? Hör gärna av dig!
Hur lyckas man som ny mäklare? Fråga Richard

Richard Petersson Fastighetsmäklare

Richard Petersson från Borensberg satte tidigt upp ett tufft mål för sin karriär. ”Skulle jag bli bra, skulle jag bli det där det är svårast. Därför var Stockholm det givna valet. Jag fick till ett möte med Östermalm som erbjöd mig praktikplats. När de förklarat konceptet var jag såld. Jag övervägde inga andra alternativ.”

Richard insåg att han behövde de bästa verktygen för att lyckas. Att jobba hos Sveriges största och mest innovativa mäklare gav honom perfekta förutsättningar. ”Första tiden som mäklare kan vara tuff. Men inom Fastighetsbyrån är man väldigt mån om nya medarbetare. Du lär snabbt känna många människor och får ett stort kontaktnät.”

”En annan fördel är varumärket. Du kommer ut med en trovärdighet, även som ny mäklare. Att ha en bank i ryggen bidrar också. Under min första tid fick jag många tips den vägen. Även om de initialt inte var jätteheta, så skapade de starka relationer som efter ett par år ledde till skarpa affärer.” Som nyexaminerad mäklare upplevde Richard aldrig några problem med att vara ny i branschen.

”Det finns så mycket erfarenhet och kunskap inom företaget, fördelar som jag kunde använda mig av och kombinera med mitt driv och ny energi.”

Vill du veta mer om hur det är att jobba som fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån? Hör gärna av dig!

 

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor